Izbornik

»Najljepši školski vrtovi«

Odgajateljica Marija Kovačić

Hrvatska radio-televizija već 23. godinu zaredom odabire najljepše vrtove u sklopu natječaja »Najljepši školski vrtovi«. Dana 28. lipnja posjetile su nas gošće Lidija Komes – novinarka HRT-a, autorica i mentorica projekta, Đurđica Čočić – novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji i Tamara Rehak Biondić (Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo pri Ministarstvu poljoprivrede). Kod obilaska domskog prilaza i vrta članovi komisije iznijeli su korisne savjete i ideje. Njihove dojmove i kratak osvrt na naš domski prilaz i vrt možete pročitati i vidjeti na linku.

Dan kasnije montirana je sjenica u kojoj će naši domci boraviti nakon školskih obaveza.

Završni koncerti Marka Antolkovića i Roberta Lončarića

Početkom mjeseca lipnja tradicionalno se održavaju završni koncerti naših domaca. Naši učenici Marko Antolković i Robert Lončarić održali su završne koncerte, Marko – 8. lipnja, a Robert – 12. lipnja.

»Marko Antolković rođen je 2.7.1999. godine u Zagrebu. Osnovnu glazbenu školu pohađao je u Glazbenoj školi POU Vrbovec, smjer klarinet u klasi profesora Davida Horvatića. Srednju glazbenu školu upisuje 2014. godine. Održao je mnoge koncerte i uvijek oduševio publiku. Važno je istaknuti da je na 55. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa osvojio 1. nagradu u 1. kategoriji, na istom natjecanju, samo s komornim sastavom, u kategoriji Trio – 3. kategorija osvaja također 1. nagradu. Nastupa i na Međunarodnom pjevačkom natjecanju »Lav Mirski« u Osijeku te također osvaja 1. nagradu u 1. kategoriji. Na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Lions Grand Prix, Rijeka dolazi do polufinala. Prisustvovao je seminaru Operne škole Mirula na Cresu, u organizaciji profesorice i redateljice Lidije Horvat Dunjko gdje u operi »Čarobna frula« W.A.Mozarta pjeva svoju prvu važniju ulogu, ulogu Monostatosa. U istoj je operi igrao ulogu 1. svećenika. Važno je napomenuti da trenutno priprema dvije velike uloge, naslovnu ulogu Mozartove opere Bastien und Bastienne te ulogu 1. starca u oratoriju »Susanna« G.F.Händela.«

»Robert Lončarić (Koprivnica, 1997.), glazbeno školovanje započeo je 2009. u Glazbenoj školi Alberta Štrige, gdje pohađa harmoniku pod mentorstvom prof. Nikole Jankova. Uspješno završava osnovnu glazbenu školu te 2013. upisuje Srednju glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima, smjer harmonike pod mentorstvom prof. Nikole Jankova. Uz harmoniku svira i tambure te polazi na tamburaški orkestar koji vodi prof. Igor Kudeljnjak.

Od osnovne škole sudjeluje na brojnim natjecanjima kao solist na harmonici i kao član tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, gdje osvaja brojne nagrade. Od nagrada ističu se: Regionalno natjecanje u Križevcima – harmonika 2. nagrada u 3. Kategoriji (2012.), 37. Međunarodni susret haronikaša 2. nagrada (Pula 2012.), 3. Hrvatsko natjecanje harmonikaša 2. nagrada (Daruvar 2012.), Natjecanje mladih glazbenika SONUS 1. mjesto i 1. nagrada u 5. kategoriji (Križevci 2016.). Od natjecanja s tamburaškim orkestrom pod vodstvom prof. Igora Kudeljnjaka osvaja sljedeće nagrade: 48. Hrvatsko natjecanje komornih sastava 2. nagrada u 1. kategoriji (Opatija 2010.), Grand Prix na međunarodnom natjecanju »YoungPrague2014«, 52. Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa 1. nagrada 2.kategorija (Opatija, 2014.) te mnoge druge.«

Marku i Robertu želimo puno sreće u daljnjem školovanju!

Završni koncert Tomislava Koprića

Naš domac Tomislav Koprić održao je završni koncert, 1. lipnja u koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige.

»Tomislav Koprić, (Zagreb, 1998.), glazbeno školovanje započeo je 2008. godine u Glazbenoj školi Vrbovec, gdje uči tambure u klasi prof. Zlatka Farszkog. Uspješno završava osnovnu glazbenu školu te 2013. upisuje Srednju glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima, smjer tambure u klasi prof. Vice Zirduma.

Sudjeluje na brojnim natjecanjima kao solist i kao član vrbovečkog i križevačkog tamburaškog orkestra te osvaja sljedeće nagrade: 1. nagradu s orkestrom na državnom natjecanju HDGPP-a (Dubrovnik 2015.), (Zagreb 2017.), I. nagradu kao solist na Međunarodnom natjecanju tamburaša, 2014. i 2016. (Požega) te 2015. i 2017. (Subotica), I. nagrade na natjecanju komornih sastava (Opatija) i Grand Prix s orkestrom na natjecanju YoungPrague (Prag) 2014. godine, te I. nagradu kao solist na državnom natjecanju HDGPP-a (2017.). Održao je i samostalni koncert 2016. godine u sklopu cikusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj te koncert za Društvo prijatelja Zagrebačke filharmonije. Nastupio je u ciklusu HRT-a »Mladi glazbenici u ozračju tambure« s Tamburaškim orkestrom HRT-a 2017.godine.«

Tomislavu želimo puno sreće u daljnjem školovanju, te da mu boravak u križevačkom Domu ostane u lijepom sjećanju.

Uređenje domskog prilaza

Odgajateljica Marija Kovačić

Početkom školske godine učenici Učeničkog doma u suradnji s odgajateljicom Marijom Kovačić isplanirali su uređenje domskog prilaza. Na ulasku u Dom bio je travnjak koji je po mišljenju učenika trebalo osvježiti. Učenica Jelena Vučković izradila je nacrt uređenja, a potrebne materijale za uređenje prilaza nabavili smo u križevačkom KTC vrtnom centru, rasadniku »Franjić« iz Rovišća i rasadniku Nenada Jagodića iz Bukovja Križevačkog. Sredinom mjeseca svibnja krenuli su radovi…

U uređenju prilaza koristili smo: vodopropusnu foliju, sivi kamen, vrtnu ogradu, dekorativnu koru, čemprese (thuja globosa i thuja columna), begonije, lavandu i cinerariu. Kod uređenja vodili smo računa da se prilaz nalazi između zgrade Doma (staroj 140 godina) i Parka Gustava Bohutinskog (spomenik vrtne arhitekture).

Za uređenje našeg malog vrteka – prilaza najzaslužniji su: Ivan Pleše, Josip Baček, Karlo Baranašić, Stjepan Milak, Mateo Tuček, Ivan Bek, David Šostaric, David Brajdić, Luka Forjan, Matija Alapić, Ivan Horvat, Lovro Kunić, Petar Lukić, Franjo Malnar, Leon Modrić, Josip Petričevec, Jurica Žubrinić, Valentina Vrban, Ema Perković i Evelin Šoltić, u pomoć je priskočila i naša medicinska sestra Sanela Hrg. Velika hvala svima koji su sudjelovali u uređenju i svojim rukama omogućili da naš mali vrtek procvjeta u punom sjaju.

Dan nepušenja

Nikola Šantek

U ponedjeljak smo održali sada već tradicionalnu nogometnu utakmicu povodom 31.5. – Svjetskog dana nepušenja. Pušenje se smatra jednim od vodećih preventabilnih rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stoga 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se potaknule sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja.

U Hrvatskoj je otprilike svaka treća odrasla osoba pušač, a prema procjenama stručnjaka godišnje umre oko 10 000 ljudi od bolesti povezanih s pušenjem, što je gotovo svaka peta umrla osoba. Obolijevanje i smrtnost najizraženiji su u srednjoj i starijoj odrasloj dobi, ali se navika pušenja najčešće stekne u adolescentnoj dobi.

Podijelili smo se u dvije ekipe – „Pušači“ i „Nepušači“. Pravdu između ekipa nepristranim suđenjem dijelila je odgajateljica Marija Zegnal Koretić, a pobjedu je odnijela ekipa „NEpušača“ rezultatom 6 : 4.

Učenici koji su sudjelovali u aktivnosti: Pintarić L., Imbriovčan M., Levak K., Pavišić J.J., Šantek L., Šantek N., Kunić L., Lukić P., Forjan L., Šoštarić D., Bek I., Vučković A., Modrić L., Malnar F., Debeljak D. te učenici koji su dali svojim navijanjem potporu Svjetskom danu nepušenja.

Copyright 2018. © Sva prava pridržana.

Učenički dom Križevci, Ratarna 10, P.P. 37, 48 260 Križevci

Izrada: Igor Jelen